Andırın'da Kültürel Zenginlikler Ve Turizm 31 Aralık 2022, 16:15
Andırın’ın en önemli turizm özellikleri; doğası ve tarihinin bir arada oluşturduğu kompozisyondur. Sessiz bir şiir okursunuz Andırın’ı seyrederken. Tabiatla baş başa kalmak, buz gibi sularından içmek, tertemiz ve serin havasından faydalanmak isteyen pek çok kişi; Andırın ilçesini huzurlu günler geçirme arzusuyla ziyaret eder. Bu insanlar aynı zamanda doğal güzelliklerle birlikte, tarihin de o eşsiz zenginliklerinin tadına varabilirler. Ayrıca her türlü avcılık faaliyetlerine müsait olması yönüyle de ilçemiz, her geçen gün daha bir önem kazanmaktadır.
Andırın ilçesinde Kırksu, Çınargeçidi, Meryemçil, Çatalağaç, Halbur vb. alanlar başlıca dinlenme yerlerini oluşturmaktadır. Özellikle Aslantaş Barajı, Aşağı Andırın’a deniz manzarası güzelliği katmaktadır. Andırın’ın Kahramanmaraş yolu üzerinde bulunan Başkonuş Yaylaları, Milli Park haline getirilmiş olması ve geyik yetiştirme faaliyetletinin devam ediyor olması nedeniyle Andırın’ı çok daha cazip hale getirmektedir. Aşağı Andırın’dan başlayıp Geben’e kadar olan bölgelerin her metre karesinde; doğanın eşsiz zenginliklerini tadabilir, bu göç yolunda tarihin mirasını soluklayabilirsiniz. Çok eski çağlardan beri yayla turizminin gözdesi olmuş ilçemizde, geçeceğiniz her yerde yayla türküsünden izlere ve Karacaoğlan türkülerine konu olmuş Harboğazı’na, Han’a, Haşdırın’a, Akkale’ye, Azgıt’a, Halbur’a, Meryemçil’e ve Kayranlı’ya hayranlıkla bakarken; tarihin ve doğanın sizlere bağışladığı cennet yurdumuzun bu parçasında rahatladığınızı hissedersiniz. Andırın’ın güzellikleri fotoğraflarla gösterilemez, şiirlerle anlatılamaz. Andırın’ın güzelliklerini görmek için soğuk sularını içmek, temiz havasını solumak, Çiğşar’ın dünyaca ünlü kirazından tatmak, Karasu’nun kırmızı benekli eşsiz alabalığını yemek, Elmadağ’ın geyiklerini görmek ve misafirperver halkıyla kucaklaşmak, davullu zurnalı düğünlerde eğlenmek ve hoş sohbet etmek gerekir. Andırın ilçesi tarihi ve kültürel eserler bakımından da oldukça zengindir. Tarihi zenginliklerin bir çoğunda en az 1500 yıllık bir dönemi görebilirsiniz. Andırın’ın doğal güzelliklerinin hepsinin bir arada bulunmasını ve buna uyum sağlayan tarihi kalelerinin varlığı, gezilip görülmeye değer özelliktedir. Bizans döneminden kaldığı söylenen kale ve kalıntılar, kuzeyden güneye bir sıra teşkil etmektedir. Geçmiş devirlerde çeşitli efsanelere konu olan bu eserler, hala birer şaheser gibidir. Andırın ilçesinde bulunan tarihi kalıntılardan bazılarını şöyle sıralayabiliriz; Meryemçil Kalesi, Kaleboynu Kalesi, Azgıt Kalesi, Karasu Kalesi, Akkale, Haşdırın kalesi, Anacık Kalesi, Babikli Kalesi
Geben’deki, Keleşli’deki, Karasu’daki, Andırın Merkez’deki Kesteller ile Beşbucak’taki Roma Hamamı kalıntısı ve diğer bir çok tarihi kalıntılar sayılabilir. İlçemiz birçok doğa sporuna müsait bir arazi yapısına sahiptir. Kanyoning, Treaking, amatör balıkçılık, kaya tırmanışı, kampçılık, okçuluk, atıcılık, avcılık, dağ bisikleti, doğa fotoğrafçılığı, kuş fotoğrafçılığı gibi sporlar için son derece elverişli araziler bulunmaktadır.
Andırın, orman ağaç çeşitliliği bakımından da bir botanik parkını andırır. Özellikle Sarımsak Dağı birçok endemik (Dünyada sadece bu bölgede yerleşim gösterir.) tür içermektedir. Bu botanik çeşitliliğe paralel olarak; baktığınız her yerde yeşilin bin bir tonunu görebilirsiniz. Tarihi İpek yolu’nun geçtiği ilçemiz; İç Anadolu’yu Çukurova’ya bağlayan en kısa yol güzergahıdır. Bu yol asırlarca nice sultanlara geçek olmuş, nice kervanlara ev sahipliği yapmış, nice komutanları bağrına basmıştır. Tarih boyunca bu bölgede yaşanan olaylar; Anadolu’nun en seçkin hikayelerinin nüvesini oluşturmuştur. Andırın özellikle yaz turizmi için herkesin gelip kalabileceği, dinlenebileceği ve eşsiz güzelliklerini ve güzel anılarını her yerde anlatabileceği güzellikler diyarıdır. Dediğimiz gibi Andırın’ı görmek ve insanlarıyla tanışmak sizlere yepyeni ufuklar açacaktır (nilnehir)